Verschil tussen IMAP – POP en SMTP

Verschil tussen IMAP – POP en SMTP

Bij het ophalen van e-mail, kunt u 2 verschillende e-mailprotocollen gebruiken: POP en IMAP. Afhankelijk van uw wensen, is een van deze 2 het meest geschikt voor u. Het gekozen protocol stelt u in bij het aanmaken van een nieuw account binnen uw e-mailprogramma.

POP

POP (Post Office Protocol) is het meest vanzelfsprekende e-mailprotocol. Bij dit protocol worden e-mailberichten van de server opgehaald en (afhankelijk van instellingen binnen het e-mailprogramma) verwijderd. De e-mailberichten staan vervolgens alleen op uw computer en zijn niet meer online te bekijken. Dit protocol is het meest geschikt als u gebruikmaakt van een enkele e-mailclient, bijvoorbeeld uw thuis-pc. Er zitten twee voordelen aan het gebruik van POP. Ten eerste wordt de e-mail snel opgehaald. Daarnaast blijft de mailbox op uw dienst leeg en raakt niet vol, wanneer de e-mail is opgehaald van uw dienst.

Specificaties voor het gebruiken van POP3 bij Domein-Direct:

  • Inkomend serveradres: mail.uwdomeinnaam
  • Poortnummer: 110.

IMAP

IMAP (Internet Message Access Protocol) is een uitgebreid protocol voor het lezen, opslaan en beheren van uw e-mail, waarbij u online kunt werken. Dit betekent dat de acties die u in het e-mailprogramma op uw computer uitvoert, worden gereflecteerd in uw mailbox op de server. Dit geeft u meer flexibiliteit en maakt het mogelijk dat u zowel thuis als wel mobiel of op locatie, altijd uw e-mail bij de hand heeft. Een nadeel is dat de e-mail zowel in uw e-mailprogramma alsmede op uw Hostnet dienst blijft, waardoor uw mailbox sneller vol raakt.

Specificaties voor het gebruiken van IMAP bij Domein-Direct:

  • Inkomend serveradres: mail.uwdomeinnaam
  • Poortnummer: 143.

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) is de standaard voor het versturen van e-mail over het internet.

SMTP gebruikt TCP-poort 25 voor de communicatie tussen SMTP-servers en poort 587 voor het aanmelden van nieuwe e-mailberichten door een e-mailclient. Poort 465 wordt ook gebruikt voor met behulp van SSL beveiligde verbindingen.

Om de SMTP-server voor een domein te bepalen wordt het MX-record (MX = Mail eXchange) van de DNS gebruikt.

 

  • Uitgaande serveradres: uw kabelprovider of mail.uwdomeinnaam
  • Poortnummer: 25 of 587
  • SSL Poort 465

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *