Statistieken

Statistieken van uw website.

Statistieken zijn er om de website te analyseren en om de gebruikerservaring en het bezoekersaantal te optimaliseren. De grafische interface toont je o.a. het aantal bezoekers, waar ze vandaan komen en hoeveel tijd ze besteden op jouw website.

Domein-Direct statistieken bestaan uit de volgende onderdelen:

– Grafische weergave van statistiekenraport
– Tabelweergave van statistieken.
– Hits, visits, referrers

Statistieken maken het mogelijk om het verkeer naar een website op een objectieve en systematische wijze te meten. Elk hostingpakket bij Domein-Direct bevat een statistiekenprogramma dat je een duidelijk inzicht geeft in alle algemene metingen voor een webruimte.

Lees en begrijp de statistieken.

Hits en Bestanden.

Alle bezoeken (visits) aan een website leveren bestandsverzoeken op en alle verzoeken aan een webruimte worden geregistreerd als “hits”. Zodoende kan een hit een verzoek om HTML-pagina’s, foto’s en allerlei andere bestanden zijn. Een HTML-pagina die bestaat uit tekst en twee afbeeldingen zal bijvoorbeeld drie hits genereren; één voor de pagina zelf en twee voor de afbeeldingen.

De meeste verzoeken aan de website resulteren in een reactie van de webserver in de vorm van een HTML-pagina, afbeeldingen, geluid, etc. Deze reacties worden geregistreerd als “bestanden”. Bestanden kunnen dus worden gedefinieerd als de uitgaande reactie op een verzoek.

Pagina’s en Visits

“Pagina’s” zijn de getoonde HTML-documenten. Deze sluiten de componenten uit waarmee de pagina is opgebouwd. Om geregistreerd te worden door het statistiekenprogramma als “pagina” moet het bestand eindigen op “.htm” of “.html”. Hierdoor zijn “pagina’s”, ook wel “pageviews” genoemd, een meer betrouwbare indicator van de populariteit van uw website.

“Visits” geeft het aantal bezoekers weer die jouw website heeft gehad. Telkens wanneer een verzoek wordt verzonden naar de webruimte, berekent het statistiekenprogramma de tijd die verstreken is sinds het vorige verzoek van het IP-adres van de bezoeker. Als dit langer geleden is dan 30 minuten, wordt het verzoek geregistreerd als een nieuwe “visit”.

Sites en Referrers.

Elk verzoek aan een website is afkomstig van een andere website / computer waarnaar kan verwezen worden via een naam of een IP-adres. Al deze verzoeken worden geregistreerd door de statistieken. Het veld “Hosts” toont hoeveel unieke IP-adressen een verzoek hebben ingediend gedurende de bewuste periode.

Het cijfer geeft niet het aantal individuele bezoekers weer, aangezien deze statistische berekening niet mogelijk is met een standaard HTTP-log. Desalniettemin kan het “Hosts”-cijfer beschouwd worden als een goede indicatie van het aantal individuele bezoekers.

“Referrers” geven aan welke pagina’s bezoekers naar jouw website leiden via links. Wanneer een bezoeker op de website terechtkomt door op een link te klikken, draagt de browser van de bezoeker automatisch informatie over omtrent de pagina met de link. Deze verwijzing wordt een “referrer” genoemd in de statistieken. Een verwijzende link wordt alleen geregistreerd door de statistieken wanneer er effectief op de link geklikt is. “Directe verzoeken” betekenen dat de bezoeker de domeinnaam heeft ingetypt in zijn browser.

Visit Duration, Extensies en Kbytes.

“Visit Duration” geeft weer hoeveel tijd men op de website heeft doorgebracht en “View Duration” toont hoeveel tijd men op de individuele pagina’s heeft gespendeerd.

“Extensies” specificeren welke bestandstypes bekeken werden. “Hosts” specificeren van welke host de bezoekers komen en “Landen” vanuit welk land zij komen.

Het “Kbytes”-veld toont het datavolume, berekend in KB, dat verzonden is vanaf de webruimte. Onthoud dat 1 kilobyte overeenkomt met 1024 bytes. “Requested URL’s” zijn pagina’s die opgevraagd worden op de webruimte.

Bezoekersstatistieken is een vast discussie-onderwerp in webmasterkringen. Vooral de term “unieke bezoeker” wordt veelvuldig gewikt en gewogen. Hoewel men je graag doet geloven dat statistiek een precieze wetenschap is, bestaan er veel verschillende meningen omtrent de juiste methode om een “unieke bezoeker” te bepalen. Hoeveel tijd moet er bijvoorbeeld verlopen tussen elk bezoek voor een specifieke bezoeker de term unieke bezoeker kan dragen?

Google Analytics Statistieken

Het meest gebruikte gratis statistiekprogramma is Google Analytics. Het is geavanceerd en gebruiksvriendelijk. Bovendien kan het gecombineerd worden met de advertentieprogramma’s Google AdSense, voor website-eigenaars en Google AdWords, voor adverteerders.

Google Analytics Statistieken werkt middels een klein java script bestand dat je invoegt op de website. Google Analytics is bijzonder handig wanneer je bijvoorbeeld een webshop heeft en wilt analyseren hoe je de verkoop kan doen stijgen. Een statistiekenprogramma kan ook gebruikt worden om de navigatiestructuur van jouw website te optimaliseren.

Lees meer: Hier vind je meer informatie en kun je jezelf gratis registreren voor Google Analytics.

Webalizer

Webalizer is een uitgebreid en makkelijk te configureren “website statistics” pakket.

Domein-Direct biedt je gratis uitgebreide statistieken aan als je bij ons de domeinnaam en Hosting onderbrengt. Zo krijg je Webalizer om al het verkeer te monitoren. Bekijk je statistieken online ga naar http://www. uwdomeinnaam.extensie/stats

Je kunt met behulp van de statistieken ook het verbruikte dataverkeer monitoren.

Download hier een verkorte handleiding van webalizer uitleg statistieken
Wil je de statistieken op je eigen pc bekijken? Download dan de logfiles (map log) via FTP naar je PC. Download hier gratis software voor statistieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *